Erfgoedcellen, Rurant en Vormingplus starten projecten rond Kempense eet- en zangcultuur en spreken Kempenaars aan voor input.
Eten en zingen: Kempense cultuurKempenaars eten en drinken graag, en als de sfeer goed zit heffen ze ook al eens een liedje aan. Maar wie zingt er de liedjes nog die iedereen vroeger kende? En kennen we in deze dagen van tapas en fusion cooking eigenlijk de smaak nog van gerechten die onze ouders en grootouders aten?
Onlangs startten de projecten Kempen zingt! en Kempen kookt! rond precies die aspecten van het Kempense culturele erfgoed.
Ook de tradities die met zingen en koken samenhangen komen aan bod. Denk bijvoorbeeld maar aan legendarische marktzangers die op markten en kermissen het laatste nieuws verkondigden, werkliedjes die in verschillende stielen gezongen werden, of kinderen die met nieuwjaar of Sint-Maarten zingend door de straten trekken. Of de varkenskoppenverkoop met Sint-Antonius, de Kempense botermarkten of oogstfeesten rond Sint-Jan.
Eén LEADER-project: twee deelprojecten
Kempen kookt!en Kempen zingt! zijn een unieke samenwerking tussen de drie Antwerps-Kempense erfgoedcellen, vzw RURANT en Vormingplus Kempen.
Beide projecten worden ondersteund door het Europese subsidiëringsprogramma LEADER. De twee LEADER-gebieden in de Antwerpse Kempen (MarkAante Kempen in het noorden en Midden-Kempen beweegt! in het zuidoosten) slaan daarvoor de handen in elkaar. Het project loopt echter ook buiten de LEADER-gebieden en bestrijkt alle 46 gemeenten van de Antwerpse Kempen.
Weer aan het zingen en koken
Kempen kookt!en Kempen zingt! gaan verder dan het louter in kaart brengen van de zang- en eetcultuur.
Projectcoördinator Tim Willekens: “We willen zo veel mogelijk Kempenaars hun eigen erfgoed ook laten beleven. Binnen Kempen zingt! werken we daarom Kempens zangmateriaal uit voor scholen en jeugdbewegingen, een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, en willen we zo veel mogelijk dorpsfeesten opluisteren met traditionele liedjes.
Binnen Kempen kookt! ontwikkelen we zelfs een echt Kempens kookboek en laten we mensen volgend jaar proeven van de Kempen tijdens verschillende culinaire evenementen.”
Meer informatie: www.kempenzingt.been www.kempenkookt.be.
Zoektocht naar authentiek materiaal
Tim Willekens: “Momenteel doen we dan ook oproepen voor zo veel mogelijk authentiek materiaal. Voor Kempen zingt! kunnen dat opnamen of teksten van liedjes zijn, voor Kempen kookt! recepten, menukaarten en kookschriftjes.
Maar evengoed herinneringen en verhalen: welke liedjes werden er bij speciale gelegenheden gezongen, welke werden op school aangeleerd of waren daar te onfatsoenlijk voor? Of waaruit bestond een alledaags menu, en wat at men tijdens de kermis of een bruiloft? Ook allerhande beeldmateriaal is zeker welkom.”
Wie bruikbare documentatie heeft kan contact opnemen met projectcoördinator Tim Willekens. Contactgegevens staan op www.kempenkookt.been www.kempenzingt.be.
De partners
- Erfgoedcellen
Kempens Karakter (9 gemeenten in regio Lier – Herentals, www.kempenskarakter.be), k.ERF (7 gemeenten in regio Geel – Mol, www.k-erf.be) en Noorderkempen (4 gemeenten in regio Turnhout; 10 in de projectvereniging, www.erfgoedcelnoorderkempen.be) helpen cultureel immaterieel erfgoed bewaren, in kaart brengen en ontsluiten naar het publiek. Ze worden gefinancierd door de Vlaamse overheid en de aangesloten gemeenten.
- Vzw Rurant
ijvert voor het behoud en het versterken van een aantrekkelijk, leefbaar en vitaal platteland met een sleutelfunctie voor een duurzame land- en tuinbouw. Zie www.rurant.be.
- Vormingplus Kempen
is één van de dertien Vormingplus-centra, verspreid over Vlaanderen en Brussel, die activiteiten organiseren die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en de deelname aan de samenleving stimuleren. Ze streven ernaar de kans om blijvend bij te leren binnen het bereik van iedere inwoner te brengen, met bijzondere aandacht voor groepen die moeilijker hun weg naar vorming vinden. Ze doen dat in samenspraak en samenwerking met tal van sociale en culturele sleutelfiguren, organisaties en sectoren die ze willen stimuleren en inspireren.
Meer informatie?